Jump to content



Photo
* * * * * 1 votes

2009 Silverado Outside Temperature Sensor?


  • Please log in to reply
54 replies to this topic

#1 JayzDaMan

JayzDaMan

    Enthusiast

  • Member
  • 39 posts

Posted 24 November 2009 - 12:47 AM

I was hoping someone might know....I have an 09 Silverado LS.I've added the DIC to the truck but I want to see if I can hook up the ambient air(outside)temp sensor.I know GM moved the read out from the rear view mirror to the DIC display. I have the new sensor part # 15826773 but I'm not sure if the plug and harness are on the truck or not? Has anyone done this mod yet? If not does anyone know where the plug in might be? It seems GM pretty much wires these things for most options and then just adds whats ordered on the truck. Any help is much appreciated. Thanks

#2 txab

txab

    Your worst fWONking nightmare

  • Moderator
  • 8,153 posts
  • Location:Texas
  • Gender:Male
  • Drives:2014 GMC Sierra

Posted 24 November 2009 - 10:44 AM

'04 it is behind the grill on the radiator support.

100_0955-1-1-1.jpg
"When the people find they can vote themselves money, that will herald the end of the republic."
-- Benjamin Franklin

bbp.pngsynad.pngAdamslogo3_zpsc74f7e65.png


#3 JayzDaMan

JayzDaMan

    Enthusiast

  • Member
  • 39 posts

Posted 25 November 2009 - 12:13 AM

Ya I have the new sensor and know where it goes, I just dont know if the 09 are wired for it. Is the plug hiding some where?
Thanks for the help though.

#4 electricchiken7

electricchiken7

    Enthusiast

  • Member
  • 308 posts
  • Location:NW Florida
  • Gender:Male
  • Drives:2013 Silverado Z71 4X4

Posted 25 November 2009 - 03:50 AM

I would like to do this upgrade also for my 07 GMC. Going to get the DIC upgrade shortly along with my fog lamps. Hope this works out!

cf0f6aad-c820-4f9f-80dc-4eea49d11409.jpg


#5 Stevens11

Stevens11

    Senior Enthusiast

  • Member
  • 8,153 posts
  • Location:Bellefonte, Pa
  • Gender:Male
  • Drives:2011 GMC Sierra Crewcab 6.2L

Posted 25 November 2009 - 08:16 AM

On my 07, the temp is still in the mirror. On the 09's they moved it to the DIC. I'd bet that if the sensor is plugged in, you'll need some kind of dealer programming to add it. Otherwise, it would show as one of the functions.

Posted Image

Storm Gray TRUCK CLUB: Member #1
2011 GMC Sierra SLT Crewcab 6.2L with NHT and 3.73 gears


Visit My Website


Current truck:
Denali Grill, 2" RC Leveling kit, Boss MT100 20x8.5 wheels w/ 305/50r20 Cooper Discoverer H/T Plus tires, Blackbear tuned, Extang Full Tilt Bed cover, GMC Bedrug, 15% Tint, and Custom Dynamics light bar.

Previous trucks:
2007 Sierra 6.0 Vmax crewcab 4x4, 275/55r20's Cooper Zeon LTZ tires, Corsa Sport Exhaust, Denali Grill, Bedrug, Extang Full Tilt Tonneau Cover, Blackbear performance Custom tune
2003 Silverado 5.3L extended cab 4x4, 6" Skyjacker lift, 315/75r16 BFG tires, Goodmark Cowl hood, Billet grill, K&N 77-Series intake, Magnaflow exhaust, Wait4me PCM tune
2001 S10 Crewcab 4.3L 4x4; 3" body lift, 31" BFG K/O tires, Flowmaster 50-series exhaust, K&N 63-series intake, relocated IAT sensor, E-fans, TB Spacer, Jet stage 2 chip with B&M shift improver

#6 Sir Dan

Sir Dan

    Enthusiast

  • Member
  • 639 posts
  • Location:Western Wisconsin
  • Gender:Male
  • Drives:2008 Sierra SLT ECSB

Posted 25 November 2009 - 09:01 AM

:thumbs: My 08 has 2 ambient temp. sensors, located right in front of the radiator behind the grill and mounted to the diagonal bracing on each side of the tranny cooler. If you dont have plugs hanging in that general area, I'd say you don't have the option of adding it to DIC. If there are unused plugs that can be used, you'd probably need the dealer to activate them. Just my 2 cents...
Attached File  DSC00189.JPG   483.87KB   206 downloads

Attached File  DSC00190.JPG   508.22KB   166 downloads

Edited by Sir Dan, 25 November 2009 - 09:24 AM.

2008 Sierra SLT ECSB Z71, Corsa Touring, and GMPP CAI
1" Rough Country Front Leveling, CK997 wheels w/ Cooper Zeon LTZs

#7 JayzDaMan

JayzDaMan

    Enthusiast

  • Member
  • 39 posts

Posted 25 November 2009 - 02:33 PM

:smash: My 08 has 2 ambient temp. sensors, located right in front of the radiator behind the grill and mounted to the diagonal bracing on each side of the tranny cooler. If you dont have plugs hanging in that general area, I'd say you don't have the option of adding it to DIC. If there are unused plugs that can be used, you'd probably need the dealer to activate them. Just my 2 cents...
Attached File  DSC00189.JPG   483.87KB   206 downloads

Attached File  DSC00190.JPG   508.22KB   166 downloads



Two? I wonder why there is two? Thanks for the pics! I'll have to go and double check but unfortunetly I don't believe I have the pugs there so It's probably a NO GO! :uhoh:



#8 High Plains Drifter

High Plains Drifter

    Enthusiast

  • Member
  • 205 posts

Posted 25 November 2009 - 09:41 PM

Mine's an '08 and on the mirror. I will say the sensor and readout, at least on my LT, is highly accurate. Nice to have.

Edited by High Plains Drifter, 25 November 2009 - 09:41 PM.

2008 Silverado 1500 LT1
Convenience Package: Dual Zone HVAC | Remote Start | Fog Lamps
Power Pack Plus: 5.3 w/AFM | Locking rear diff
Trailering package | 3.73 rear

Firestone Destination A/T | 265/70-17
ICI nerf bars

Purchased: Dec, 2007
13,000 miles

#9 99kon

99kon

    Enthusiast

  • Member
  • 199 posts
  • Location:Houston TX
  • Gender:Male

Posted 26 November 2009 - 06:59 PM

Any more info on this?

#10 trav_automotive

trav_automotive

    Senior Enthusiast

  • Member
  • 1,572 posts
  • Location:Central IL
  • Gender:Male

Posted 26 November 2009 - 07:31 PM

:smash: My 08 has 2 ambient temp. sensors, located right in front of the radiator behind the grill and mounted to the diagonal bracing on each side of the tranny cooler. If you dont have plugs hanging in that general area, I'd say you don't have the option of adding it to DIC. If there are unused plugs that can be used, you'd probably need the dealer to activate them. Just my 2 cents...
Attached File  DSC00189.JPG   483.87KB   206 downloads

Attached File  DSC00190.JPG   508.22KB   166 downloads



Two? I wonder why there is two? Thanks for the pics! I'll have to go and double check but unfortunetly I don't believe I have the pugs there so It's probably a NO GO! :lol:


I'm guessing that one has to do with the Auto Climate...from what I can tell the trucks with the Auto Climate Control have two up front...where as all the others only have the one. :uhoh:

Posted Image


13' Sierra Denali HD Duramax


Steel Grey with Ebony Heated and Cooled Leather


#11 JayzDaMan

JayzDaMan

    Enthusiast

  • Member
  • 39 posts

Posted 26 November 2009 - 08:20 PM

Any more info on this?


Ya sorry. My 09 LS doesn"t appear to have any wiring for the sensor unless It's tied back in the harness some where? I really miss having it! :smash:

#12 99kon

99kon

    Enthusiast

  • Member
  • 199 posts
  • Location:Houston TX
  • Gender:Male

Posted 26 November 2009 - 10:54 PM

Maybe all we need is a harness that goes to the main harness.
Ill keep digging around.

Any techs that can chime in?

#13 JayzDaMan

JayzDaMan

    Enthusiast

  • Member
  • 39 posts

Posted 27 November 2009 - 01:50 PM

Maybe all we need is a harness that goes to the main harness.
Ill keep digging around.

Any techs that can chime in?



Well I do have a little more info on this. The 2007-2008 trucks have the wiring harness running from the driver's side to the sensor. 2009 have the wiring harness running to the passenger side. At least I have a general idea where to look now. I did notice that I have an open harness down low where the fog light would be on the passeger side of the truck. I assume this is actually the plug for the fog light as I don't have the fogs on my truck?

#14 MS3DALE

MS3DALE

    Don't call me,and I won't call you!

  • Senior Moderator
  • 14,904 posts
  • Name:Rich
  • Location:Carmichaels,Pa.
  • Gender:Male
  • Drives:'07 Silverado Z71 '11 Camaro SS '02 Saturn SC2

Posted 27 November 2009 - 02:14 PM

:thumbs: My 08 has 2 ambient temp. sensors, located right in front of the radiator behind the grill and mounted to the diagonal bracing on each side of the tranny cooler. If you dont have plugs hanging in that general area, I'd say you don't have the option of adding it to DIC. If there are unused plugs that can be used, you'd probably need the dealer to activate them. Just my 2 cents...
Attached File  DSC00189.JPG   483.87KB   206 downloads

Attached File  DSC00190.JPG   508.22KB   166 downloads



Two? I wonder why there is two? Thanks for the pics! I'll have to go and double check but unfortunetly I don't believe I have the pugs there so It's probably a NO GO! :lol:


I'm guessing that one has to do with the Auto Climate...from what I can tell the trucks with the Auto Climate Control have two up front...where as all the others only have the one. :fume:


Bingo! One is for the auto climate control.

sig1alternate.png
'07 SILVERADO Z71 LT2 "VortecMAX" 6-Liter,"Super-Duty" Auto Trans,9 1/2" rear-end w/3.73 G80 Locker,XM,On-Star,BOSE speaker system,Stabilitrak,Block Heater,Sunroof,18" ARE "Cannon" Wheels w/LT275/65R18 Goodyear Wrangler AT/S tires.
Custom tune by Justin at Black Bear,CORSA "Sport" exhaust system,EXTANG "Full-Tilt" snapless tonneau cover,Rough Country 1.5" front leveling kit,Fabtech 1" rear lift blocks,EZ-Down tailgate damper.
GM accessories...Hood Deflector,Molded Mud-Flaps,Ventvisors,Catch-All Floor-Mats,Bedrail Protectors,BedRug Bedliner & Bedmat,and a GM Performance Parts cold-air intake.

2011 CAMARO 2SS/RS - LS3/M6 - Inferno Orange Met. - HURST short-throw - Roto-Fab CAI - Kook's LTs - CORSA exhaust - Black Bear tuned (playtoy!)
2012 CRUZE 1LT - Blue Topaz Met. - RS pkg.- Convenience pkg. (work car!)

My Garage


#15 JayzDaMan

JayzDaMan

    Enthusiast

  • Member
  • 39 posts

Posted 27 November 2009 - 05:16 PM

:thumbs: My 08 has 2 ambient temp. sensors, located right in front of the radiator behind the grill and mounted to the diagonal bracing on each side of the tranny cooler. If you dont have plugs hanging in that general area, I'd say you don't have the option of adding it to DIC. If there are unused plugs that can be used, you'd probably need the dealer to activate them. Just my 2 cents...
Attached File  DSC00189.JPG   483.87KB   206 downloads

Attached File  DSC00190.JPG   508.22KB   166 downloads



Two? I wonder why there is two? Thanks for the pics! I'll have to go and double check but unfortunetly I don't believe I have the pugs there so It's probably a NO GO! :lol:


I'm guessing that one has to do with the Auto Climate...from what I can tell the trucks with the Auto Climate Control have two up front...where as all the others only have the one. :fume:


Bingo! One is for the auto climate control.



Ah o.k. That makes sense!




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Advertise Here