Jump to content

Sign in to follow this  
cwmoore1

5.3 Afm And Oil Consumption

Recommended Posts

i'll take pistol slap over oil consumption any day of the week..

 

Ouch... :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

there is a gm tsb that states that up to a quart of oil burnt between 3k miles is normal

 

I run valvoline durablend 5w30 and change it every 3k, I do not burn a drop of oil and I tow my 6x10 trailer every weekend riding mx. I have 50k on my nbs silverado as well, 2007 1500 5.3 diablo tuned with the dod shut off

Share this post


Link to post
Share on other sites

08 with 36k. Doesnt burn a drop between oil changes.

 

Used 5w-30 supertech full synthetic since new, change oil when indicator says 30-35%. TONS of highway miles live near pittsburgh work near philly.

Share this post


Link to post
Share on other sites
there is a gm tsb that states that up to a quart of oil burnt between 3k miles is normal

 

I run valvoline durablend 5w30 and change it every 3k, I do not burn a drop of oil and I tow my 6x10 trailer every weekend riding mx. I have 50k on my nbs silverado as well, 2007 1500 5.3 diablo tuned with the dod shut off

 

The TSB # is 01-06-01-011F and it states that more than 1 quart in 2000 miles is not acceptable.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Got scared and went and checked mine. 3K miles and full. My NBS 07 never used any either. I have AFM turned off. Doesn t sound like it s a common issue to me.

Share this post


Link to post
Share on other sites

had an 07 Tahoe with the 5.3 AFM, put 25k miles on it before trading it...never had an oil burning issue in the 2 years we owned it...

Share this post


Link to post
Share on other sites

My 5.3Ls have never had consumption issues. IF they use a drop or two per 5K-mile oil change that's it.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Its not related to AFM. If you go back you will see that owners of 99+ year trucks reported this issue also and these trucks did not have AFM.

 

my 2004 suburban Z71 that we have owned since brand new eats up a quart to 2 quarts max between oil changes :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

2007 nbs 5.3L.

 

For the first 30k miles no burning of oil.

 

It's burned a quart for each of the last 5000. No changes in driving style or where I drive to.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I have read several threads about 07-09 AFM 5.3's using excessive amounts of oil. Is this rare or does it occur frequently. Is it reasonable to think that most don't have this problem? Has it been confirmed that it is related to ATM?

After 25,000 miles on the 5.3 with AFM I am very happy with the engine & truck that goes with it. I have never had to add oil between oil changes, nor has the oil level been down enough to even notice. Have used 5 quts of regular dino 5-30 oil with a quart of Walmart pure synthetic for each change.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just to add in, I have an 08 5.3L Flex AFM motor with 32,000 miles on it, have had it for just shy of 2 years, no oil consumption. I do have a tune with AFM disabled, but that's only been for about 1/3 of the miles.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey guys, new to the forum here I just bought a 07 silverado crew cab with 75,000. The thing smokes like a semi. I brought it back to the dealer I drove it about 1200 miles and it was 1.25 courts low. They put me on this oil consumption program and toped of my oil. I have since drove about another 900 miles and the oil is unchanged. The thing still burns oil, I can see blue smoke but the dipstick says its full. It acually looks like they over filled it when they toped it off. They ordered in the new lifter kit that they are going to put in for free. Does the kit work? is this problem going to go away or am I going to be stuck with another oil burning 5.3?

Share this post


Link to post
Share on other sites

If you are seeing blue smoke, I doubt the lifter kit will fix it. I just had the lifters done at 30,000 due to oil consumption. Mine only burns at highway speed when AFM is on. So I never actually see smoke. Just sounded like a school bus with the piston slap at start up. New lifters did not fix the problem and GM knows this is not always the solution and they have another fix that should be out this summer.

 

If you are seeing blue smoke I would keep very close with the dealership. That oild is slipping by something. Rings, valve stem seals, could be just about anything.

Edited by Klink

Share this post


Link to post
Share on other sites

["From what I've gathered on this site, and other owners that I personally know, oil consumption is not common on the 07+ 5.3 (w/ AFM). Some are reporting it on this site, but most are not. Personally, 13k miles in 1.5 years and no measurable consumption. It sounds more like a bad production run than a design issue... either that or GM used a different design for each 5.3 line... which I doubt. ]

 

 

I totally agree with the production run......one would think that GM could figure this out. Late on a Friday just before the big game????? The percentage of these motors seem to be small based on the number of people on this site talking about it. Sure would be nice if GM would just own up to it!

 

Any one for a poll? Oil Consumption, or Blue Smoke, or Piston Slap, or Lifter Noise.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

  • Popular Now

×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.