Jump to content



Photo
- - - - -

Does The 6.0 Have The Lifter Problem?


  • Please log in to reply
23 replies to this topic

#1 seamonster

seamonster

    Enthusiast

  • Member
  • 228 posts
  • Gender:Male

Posted 24 March 2011 - 09:15 PM

How many of you have the 6.0 in 1500's with lifter/oil burning problem?

I know there are some 5.3's but any 6.0's?

#2 RyanbabZ71

RyanbabZ71

    Administrator

  • Senior Moderator
  • 17,993 posts
  • Name:Ryan
  • Location:Avon, Indiana
  • Gender:Male
  • Drives:2010 Chevy Silverado Crewcab Z71 6.2L

Posted 24 March 2011 - 09:35 PM

The 6.0 doesnt have afm which is the supposed cause in the 5.3's

Ryan

2010 Silverado Crewcab 4wd Z71 6.2L V-8 (L9H) Flex Fuel 6 Speed Transmission Sheer Silver Metallic
2012 Camaro 2SS Convertible 6.2L V-8 (L99) Ashen Gray Metallic
My Garage: http://www.gm-trucks...gallery&user=56
Camaro Mods http://www.camaro5.c...ad.php?t=257256

 

med_gallery_56_1830_72290.jpg


#3 mudaholicZ71

mudaholicZ71

    Enthusiast

  • Member
  • 95 posts

Posted 24 March 2011 - 09:41 PM

The 6.0 doesnt have afm which is the supposed cause in the 5.3's

My 6.0 has AFM. For the time being anyway. Its getting taken off when its tuned
2004 Z71,12" Full Throttle, 3" body, 38x15.50x20r, 20" KMC diesel rims,yukon 5.13 gears,volant CAI, straight pipes, custom tune

#4 seamonster

seamonster

    Enthusiast

  • Member
  • 228 posts
  • Gender:Male

Posted 24 March 2011 - 09:49 PM

The 6.0 doesnt have afm which is the supposed cause in the 5.3's


The 6.0 in the 1500's does have AFM.

#5 whaack

whaack

    Enthusiast

  • Member
  • 6 posts

Posted 25 March 2011 - 12:58 PM

The 6.0 doesnt have afm which is the supposed cause in the 5.3's


The 6.0 in the 1500's does have AFM.



My 2007 1500 has the 6.0L with AFM. I would like to know this answer too.

#6 Stevens11

Stevens11

    Senior Enthusiast

  • Member
  • 8,153 posts
  • Location:Bellefonte, Pa
  • Gender:Male
  • Drives:2011 GMC Sierra Crewcab 6.2L

Posted 25 March 2011 - 01:08 PM

My previous truck was an 07 Vmax with the AFM... I did turn it off, but I had no issues with it either way. And zero use of excess oil usage or lifter problems. I traded with 54,000 miles. :thumbs:

Posted Image

Storm Gray TRUCK CLUB: Member #1
2011 GMC Sierra SLT Crewcab 6.2L with NHT and 3.73 gears


Visit My Website


Current truck:
Denali Grill, 2" RC Leveling kit, Boss MT100 20x8.5 wheels w/ 305/50r20 Cooper Discoverer H/T Plus tires, Blackbear tuned, Extang Full Tilt Bed cover, GMC Bedrug, 15% Tint, and Custom Dynamics light bar.

Previous trucks:
2007 Sierra 6.0 Vmax crewcab 4x4, 275/55r20's Cooper Zeon LTZ tires, Corsa Sport Exhaust, Denali Grill, Bedrug, Extang Full Tilt Tonneau Cover, Blackbear performance Custom tune
2003 Silverado 5.3L extended cab 4x4, 6" Skyjacker lift, 315/75r16 BFG tires, Goodmark Cowl hood, Billet grill, K&N 77-Series intake, Magnaflow exhaust, Wait4me PCM tune
2001 S10 Crewcab 4.3L 4x4; 3" body lift, 31" BFG K/O tires, Flowmaster 50-series exhaust, K&N 63-series intake, relocated IAT sensor, E-fans, TB Spacer, Jet stage 2 chip with B&M shift improver

#7 LAGA

LAGA

    Enthusiast

  • Member
  • 266 posts
  • Location:Alsip Il
  • Gender:Male

Posted 25 March 2011 - 01:25 PM

No lifter or oil burning issues here.
07 Silverado ECSB NBS VMAX 2WD LT2, Outlaw CAI, Black Leer Hard Tonneau Cover, Westin Platinum Series Black Step Tubes, Huskey molded mud flaps, Escort radar detector, Blackbear Performance tune, Vette Servo, 4.10 Gears, Lead Foot

Posted Image



Four legs good, two legs better

#8 RyanbabZ71

RyanbabZ71

    Administrator

  • Senior Moderator
  • 17,993 posts
  • Name:Ryan
  • Location:Avon, Indiana
  • Gender:Male
  • Drives:2010 Chevy Silverado Crewcab Z71 6.2L

Posted 25 March 2011 - 03:03 PM

Ok I know nothing about the 6.0 but its kinda funny that there arent really issues with the 6.0 but there are with the 5.3. Kinda makes me believe its not AFM related

Ryan

2010 Silverado Crewcab 4wd Z71 6.2L V-8 (L9H) Flex Fuel 6 Speed Transmission Sheer Silver Metallic
2012 Camaro 2SS Convertible 6.2L V-8 (L99) Ashen Gray Metallic
My Garage: http://www.gm-trucks...gallery&user=56
Camaro Mods http://www.camaro5.c...ad.php?t=257256

 

med_gallery_56_1830_72290.jpg


#9 stealthxl

stealthxl

    Enthusiast

  • Member
  • 43 posts
  • Location:Charlotte, NC
  • Gender:Male

Posted 25 March 2011 - 06:57 PM

111,000 miles with no issue on the 6.0. I've had the AFM disabled since the 90,000 mile mark.
Posted Image
2007 Sierra SLT CC 6.0L, BlackBear Tune, Corsa Exhaust, 2" RC Level, 3" RL Rear Blocks, BakFlip2, Cooper LTZ 275/60R20, AMP Research Power Steps

#10 MS3DALE

MS3DALE

    Don't call me,and I won't call you!

  • Senior Moderator
  • 14,910 posts
  • Name:Rich
  • Location:Carmichaels,Pa.
  • Gender:Male
  • Drives:'07 Silverado Z71 '11 Camaro SS '02 Saturn SC2

Posted 26 March 2011 - 05:30 AM

Ok I know nothing about the 6.0 but its kinda funny that there arent really issues with the 6.0 but there are with the 5.3. Kinda makes me believe its not AFM related


Gee,I've been saying that from the beginning :thumbs:

sig1alternate.png
'07 SILVERADO Z71 LT2 "VortecMAX" 6-Liter,"Super-Duty" Auto Trans,9 1/2" rear-end w/3.73 G80 Locker,XM,On-Star,BOSE speaker system,Stabilitrak,Block Heater,Sunroof,18" ARE "Cannon" Wheels w/LT275/65R18 Goodyear Wrangler AT/S tires.
Custom tune by Justin at Black Bear,CORSA "Sport" exhaust system,EXTANG "Full-Tilt" snapless tonneau cover,Rough Country 1.5" front leveling kit,Fabtech 1" rear lift blocks,EZ-Down tailgate damper.
GM accessories...Hood Deflector,Molded Mud-Flaps,Ventvisors,Catch-All Floor-Mats,Bedrail Protectors,BedRug Bedliner & Bedmat,and a GM Performance Parts cold-air intake.

2011 CAMARO 2SS/RS - LS3/M6 - Inferno Orange Met. - HURST short-throw - Roto-Fab CAI - Kook's LTs - CORSA exhaust - Black Bear tuned (playtoy!)
2012 CRUZE 1LT - Blue Topaz Met. - RS pkg.- Convenience pkg. (work car!)

My Garage


#11 MS3DALE

MS3DALE

    Don't call me,and I won't call you!

  • Senior Moderator
  • 14,910 posts
  • Name:Rich
  • Location:Carmichaels,Pa.
  • Gender:Male
  • Drives:'07 Silverado Z71 '11 Camaro SS '02 Saturn SC2

Posted 26 March 2011 - 05:31 AM

Oh and for the record....no issues with my 6-liter.

sig1alternate.png
'07 SILVERADO Z71 LT2 "VortecMAX" 6-Liter,"Super-Duty" Auto Trans,9 1/2" rear-end w/3.73 G80 Locker,XM,On-Star,BOSE speaker system,Stabilitrak,Block Heater,Sunroof,18" ARE "Cannon" Wheels w/LT275/65R18 Goodyear Wrangler AT/S tires.
Custom tune by Justin at Black Bear,CORSA "Sport" exhaust system,EXTANG "Full-Tilt" snapless tonneau cover,Rough Country 1.5" front leveling kit,Fabtech 1" rear lift blocks,EZ-Down tailgate damper.
GM accessories...Hood Deflector,Molded Mud-Flaps,Ventvisors,Catch-All Floor-Mats,Bedrail Protectors,BedRug Bedliner & Bedmat,and a GM Performance Parts cold-air intake.

2011 CAMARO 2SS/RS - LS3/M6 - Inferno Orange Met. - HURST short-throw - Roto-Fab CAI - Kook's LTs - CORSA exhaust - Black Bear tuned (playtoy!)
2012 CRUZE 1LT - Blue Topaz Met. - RS pkg.- Convenience pkg. (work car!)

My Garage


#12 elcamino

elcamino

    Member

  • Member
  • 1,287 posts
  • Name:Mike
  • Gender:Male
  • Drives:2012 GMC Sierra Denali

Posted 26 March 2011 - 06:45 AM

AFM (Active Fuel Management) and V8 Engine codes: RPO L76, L94, L99, LC9, LFA, LH6, LMG, LS4, LY5 or LZ1

Edited by elcamino, 26 March 2011 - 06:46 AM.

Mike

#13 NickV

NickV

    Senior Enthusiast

  • Member
  • 1,253 posts
  • Location:Baton Rouge, La
  • Gender:Male
  • Drives:2009 Sierra SLT 4X4

Posted 26 March 2011 - 07:22 AM

for those blaming it on AFM, the LSx series motors, which includes all "small block" V8's made by GM from 1999 forward, have been known for oil consumption since 1997 when the first motor went in the Corvette.

WARNING: Above advice is based on actual experience or just plain common sense. In the event said advise is determined to be incorrect you are entitled to a full refund of exactly what you paid for it.

2009 Sierra SLT CCSB 5.3/A6 Z71 4X4 HID | Weathertech | Truxedo Lo Pro QT | Passport 8500 | Underhood Storage | HP Tuners | Sprayed Bed Liner | Window Tint | CK951 wheels w/ Nitto Terra Grapplers | Painted Tailgate handle | Full 2" Altitude Adjustment
2003 Silverado LS ECSB 4.8/A4 2WD SOLD HID low/fog | Gibson Shorty Headers | Corsa Touring | Passport 8500 | Sprayed Liner | Billet Grille | HP Tuners | Eaton LSD | 3.73 Gear Swap | Esky Handles | Electric Fans | Center Console Swap | MTX Audio | Denali Cluster


#14 7LitreC5

7LitreC5

    Enthusiast

  • Member
  • 35 posts
  • Location:Black Forest, CO
  • Gender:Male

Posted 26 March 2011 - 07:57 AM

My 2008 has this problem. It does not use oil but it has the cold start lifter noise. My dealer has replaced the lifters twice. The second time there was noise all of the time and they also replaced the cam, push rods, rockers, and oil pump. It still makes noise after all of that work. The problem first showed up at 3k miles.
2002 Corvette Coupe
Mods: SDPC 427, Comp XE-R 230/242 .591/.610 115 cam, L76, Livernois stage 2 L92s, dual CCA catch cans, SuperMaxx, C6Z shifter, Z06 cat-back, Kinesis K58 wheels, 3.73s, Wilwood brakes, DeWitts radiator, Vette-HID

2011 Silverado ECSB 4wd 6.2

#15 mattymax

mattymax

    Enthusiast

  • Member
  • 247 posts

Posted 26 March 2011 - 06:31 PM

Maybe we are onto something here. Maybe this was just a bad batch of the 5.3's

-matt
Posted Image
2011, 2500HD, 6.0, CC, SB, 4X4, Z-71
OE Mud Flaps, OE Steps




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users