Jump to content



Photo
- - - - -

4.3 Smoking On Start


  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 DRButtz

DRButtz

    Enthusiast

  • Newbie
  • 3 posts

Posted 17 January 2009 - 03:14 AM

Just bought a 2008 sierra with 4.3 and its puffing white kinda blue smoke on start after sitting four an hour or so. I know the older 350's had problems valve seals. The dipstick oil is so clean I'm unable to tell if its to full of oil. Anybody else have this problem?

#2 coloradoSkiCountry

coloradoSkiCountry

    Senior Enthusiast

  • Banned
  • 2,138 posts
  • Location:Denver, Colorado
  • Gender:Male

Posted 17 January 2009 - 04:22 AM

The 4.3 has not really changed all that much since 88 or so, a few tweaks here and there. That being said, the 4.3L is basically a 350 chopped in half. They were always puffing out a little smoke right at start up. Guess they still do in 2008. Probably would not hurt to run it by the dealer though if it is under warranty.
Posted Image

GM- Simply the best, and saying "To Hell with the rest!"

#3 TahoeMike

TahoeMike

    Member

  • Member
  • 672 posts
  • Gender:Male

Posted 17 January 2009 - 10:02 AM

It's also the valve seals just like the 350's and other small blocks. I had an older S-10 that did it for a long time. Never used enough oil to make it worth fixing. As long as it doesn't foul up the Cat Converters, I wouldn't worry too much about it.
2008 Silverado 1500 Crew Cab Z71 4X4
Summit White

#4 DRButtz

DRButtz

    Enthusiast

  • Newbie
  • 3 posts

Posted 17 January 2009 - 11:39 AM

It's also the valve seals just like the 350's and other small blocks. I had an older S-10 that did it for a long time. Never used enough oil to make it worth fixing. As long as it doesn't foul up the Cat Converters, I wouldn't worry too much about it.



Naw new trucks shouldnt do that. It looks like it may be over filled with oil. Might just change oil and drop level. I had a 97 4.3 new years ago,never had a issue. But it will go back an vist the dealer

#5 JNP07CC

JNP07CC

    Enthusiast

  • Member
  • 646 posts
  • Location:Pacific North West
  • Gender:Male

Posted 17 January 2009 - 11:46 AM

engine break in period ?? - how many miles do you have on the truck ??
2007 GMT900 1500 CrewCab - Z71 - 5.3 Alum with AFM
Rancho Lift w/1" ReadyLift Spacer, FilterMag, Tool box, Nerf Bar, Warn Transformer - Hitch & Brush Guard,
GYear LT285-MTR's , H&R 40mm Spacers (rear), SE Custom DiamondBack Cover

Dims :
44" wheel Well
22" Floor to Rocker Pan
el

#6 Texas Jim

Texas Jim

    Senior Enthusiast

  • Member
  • 1,394 posts
  • Location:North Texas
  • Gender:Male

Posted 17 January 2009 - 02:40 PM

I have had three 1999 's with the 4.3.
All three of them ran well over 100,000 miles and never did puff blue oil smoke on startup.

I have a 2006 now with the 4.3 It has 55,000 on it.
No smoke. At least not yet. :lol:
Posted Image

#7 DRButtz

DRButtz

    Enthusiast

  • Newbie
  • 3 posts

Posted 17 January 2009 - 06:28 PM

engine break in period ?? - how many miles do you have on the truck ??


Less than 100 miles

#8 txab

txab

    Your worst fWONking nightmare

  • Moderator
  • 8,940 posts
  • Location:Texas
  • Gender:Male
  • Drives:2014 GMC Sierra

Posted 17 January 2009 - 06:32 PM

engine break in period ?? - how many miles do you have on the truck ??


Less than 100 miles


You've got to allow for engine break in. Put some miles on it. See what happens

Edited by txab, 17 January 2009 - 06:33 PM.

100_0955-1-1-1.jpg
"When the people find they can vote themselves money, that will herald the end of the republic."
-- Benjamin Franklin

bbp.pngsynad.pngAdamslogo3_zpsc74f7e65.png


#9 K1500 Cheyenne

K1500 Cheyenne

    Vortec not VTEC

  • Member
  • 767 posts
  • Location:Birmingham, Alabama, United States of America
  • Gender:Male

Posted 18 January 2009 - 01:09 AM

That being said, the 4.3L is basically a 350 with a quarter chopped off.


Fixed, it's not a V4. :lol:

#10 K1500 Cheyenne

K1500 Cheyenne

    Vortec not VTEC

  • Member
  • 767 posts
  • Location:Birmingham, Alabama, United States of America
  • Gender:Male

Posted 18 January 2009 - 01:17 AM

Double post. :lol:

Edited by K1500 Cheyenne, 18 January 2009 - 01:18 AM.





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users