Jump to content
  • Sign up for FREE! Become a GM-Trucks.com Member Today!

    In 20 seconds you can become part of the worlds largest and oldest community discussing General Motors, Chevrolet and GMC branded pickups, crossovers, and SUVs. From buying research to owner support, join 1.5 MILLION GM Truck Enthusiasts every month who use GM-Trucks.com as a daily part of their ownership experience. 

Replacing 2.0 HMI module with 2.5 HMI module to add CarPlay/Android Auto to 2014-2015 Silverado


Recommended Posts

I don't know for sure, just going on what info I can find that seems to make sense. Are you sure the Wifi actually works in your 14 and not just shows the option on the screen? Maybe it was a late production model that go the 2015 module. 
 
Here's what I'm basing my thoughts on. 
 
This is a 2014 Onstar/Bluetooth module. 
image.png.7799745e48ae06f9efc16972f3ee1e28.png
 
and here is a 2015 Module 
image.png.8503e88216d448fd210a47b0c9f3459b.png
 
Ahh I see where the confusion is.

So, there's 2 different types of Wifi we're discussing.

The OnStar module has wifi because OnStar provides a service to allow your truck to be a mobile hotspot. You purchase data from them and can use it on the road.

It makes its own network.

The HMI contains a wifi receiver which allows you to connect to networks to download updates and such.

Does that make sense?

Sent from my Pixel XL using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, th3magpi3 said:

Ahh I see where the confusion is.

So, there's 2 different types of Wifi we're discussing.

The OnStar module has wifi because OnStar provides a service to allow your truck to be a mobile hotspot. You purchase data from them and can use it on the road.

It makes its own network.

The HMI contains a wifi receiver which allows you to connect to networks to download updates and such.

Does that make sense?

Sent from my Pixel XL using Tapatalk
 

Yep. Makes sense. I didn't know you could connect the HMI to wifi. I just figured it was getting all its data from the onstar module. Cool that it work like that. I don't care that much about having wifi from onstar since I can just use my phone as a hotspot. 

 

 

Edited by truckmann
Link to comment
Share on other sites

Yep. Makes sense. I didn't know you could connect to the HMI to wifi. I just figured it was getting all its data from the onstar module. Cool that it work like that. I don't care that much about having wifi from onstar since I can just use my phone as a hotspot. 
 
 
I think it's mainly used as a selling feature.

Sent from my Pixel XL using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Yep. Makes sense. I didn't know you could connect to the HMI to wifi. I just figured it was getting all its data from the onstar module. Cool that it work like that. I don't care that much about having wifi from onstar since I can just use my phone as a hotspot. 
 
 
I think it's mainly used as a selling feature.

Sent from my Pixel XL using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

So I know this has been hit multiple times but I wanted to have someone confirm it for me. I have a 2015 z71 with navigation and Bose audio. It was bought in 2014. So based on what I have read I should need a new 2.5 HMI and a radio upgrade that are both programmed for my VIN and an upgrade to my USB connectors? I don’t care about the navigation so I plan on saving money there if I can. 

 

Also so thanks for all the hard work you have all been doing on his. It is impressive and makes me want to try and help in any way I can. 

Link to comment
Share on other sites

Just now, dubwise said:

Just got my 2.5 HMI and Radio back from Chis White Auto - installed everything along with the USB plug and now I'm getting this error. :rolleyes:

 

Anyone have any ideas? This is on a 2015 GMC Sierra SLT.

WhatsApp Image 2018-09-13 at 5.56.29 PM (1).jpeg

Yep. Your date and time is different. Probably set to sometime in january and like 2013?

 

Set it to the proper date and time, toggle the key in the on and off position 5-7 times, start the vehicle, turn it off, restart your phone, turn the truck back on and connect them back up. 

 

If that doesnt work I usually just go for a drive without the phone plugged in and do another restart. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, th3magpi3 said:

Yep. Your date and time is different. Probably set to sometime in january and like 2013?

 

Set it to the proper date and time, toggle the key in the on and off position 5-7 times, start the vehicle, turn it off, restart your phone, turn the truck back on and connect them back up. 

 

If that doesnt work I usually just go for a drive without the phone plugged in and do another restart. 

This ^^^

 

My module acted the same way.  I fixed it by:

 

1.  Updating date/time on the radio

2.  Uninstalling AA on my Galaxy S8

3.  Reinstalling AA fresh on the S8

4.  Connecting in the truck

 

I've heard that cabling can also cause this, you may need to get a newer USB cable.

 

Good luck!

Rick

Link to comment
Share on other sites

I managed to fix this after tinkering around with it for more than 5 mins. I verified date/time and everything was correct. I ended up factory resetting the radio under the settings and that did the trick! I thought for sure that would have been done when the unit was programmed, but apparently not.

 

Anyway I'm up and going now. Thanks for the suggestions guys.

 

Hope this helps someone in the future.

Link to comment
Share on other sites

I just got my setup back from Chris at WAMS. He did an outstanding job and fast turn around. I purchased a used 2.5 HMI and 2016 radio module as well as the new USB port for the center console from eBay. Sent the radio and hmi to WAMS and he programmed them and sent them back. Took 20 minutes to swap everything out. Works great! He even put the latest software on it. Worth every penny! I had NAV so I got the hmi with NAV. System is so much faster and my CarPlay is back. I also get HD radio now since the 2016 radio modules have that.

Link to comment
Share on other sites

18 minutes ago, Ben Bassinger said:

I just got my setup back from Chris at WAMS. He did an outstanding job and fast turn around. I purchased a used 2.5 HMI and 2016 radio module as well as the new USB port for the center console from eBay. Sent the radio and hmi to WAMS and he programmed them and sent them back. Took 20 minutes to swap everything out. Works great! He even put the latest software on it. Worth every penny! I had NAV so I got the hmi with NAV. System is so much faster and my CarPlay is back. I also get HD radio now since the 2016 radio modules have that.
 

Mind if I ask what he charges to do this? I have a 2.5 HMI (non nav) and the usb port now and looking for a deal on the radio module. Just wondering what programming is going to cost me. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Similar Content

    • By SeekNDstroy2012
      Hello everyone,
       
      I just purchased a used 2018 Chevy Silverado, After doing so research I found that the cup holders in this truck are not removable unlink its earlier models. I am looking for a way to hide the cable that is coming from the inside of the centre console to my phone, that sits in the little rubber holder but I want it to be clean and not have a wire just hanging all over.
       
      I have nothing online as to any sort of way to run that cable in such a way that it is hidden. Does anyone have any ideas as to how to accomplish this clean look?
       
      Thanks for any input
      SeekNDstroy2012
    • By Jeff Somers
      New to this forum, so please excuse my ignorance if this has already been answered. I looked to see if there were answers elsewhere, but haven't found them to all of my questions. I recently purchased a 2015 Suburban LTZ and would like to add CarPlay primarily. My questions are:
       
      1. My truck was built 3/24/15. I have seen conflicting reports that I can just replace the HMI module (upgrade from 2.0 to 2.5) vs also having to replace the box under the center console. There was some discussion that later build dates can get away with not replacing the other module. My truck does have the Text option on the MyLink screen if that helps any. Are there particular part numbers I need to retain use of the Rear seat entertainment system or do all the boxes work with it too? 
      2. Since new modules require programming is this something the dealer can do without a lot of hassle (i.e. I am adding a non-original part number to my truck. are they going to give me crap about it)? Also, are there aftermarket tools that I can use to do this? I don't have anything like that, but if I have to go pay the dealer $150 for them to program my box, I would consider just buying a scan tool system for future use
      3. As I mentioned, my truck has the rear seat entertainment system. Are there options for adding HDMI or other inputs for this system? Not sure my family will ever use it in its current config (we do almost all streaming these days). i have seen screen mirroring solutions, but my understanding is they only allow mirroring on the dash screen and not the RSE screens. Any options there? 
       
      Any help is greatly appreciated. 
       
    • By Scott Bailey
      Hi all, Had my 2020 LT, 5.3L, Conv package I and II (TX i.e All-star edition) for for 1 week tomorrow and I've noticed quite the oddity when using aa with turn by turn directions from G. maps. The voice reciting the directions will change from Female to Male. Sometimes even between the same sentence, i.e Male says in 2 miles, and Female says, turn right. I swear, I'm not yanking ur chains. I've seen a post about it on Google forums and Reddit and have tried the troubleshooting listed to no avail. Anyone else seen something like this?
    • By Frankielozano214
      Selling this as a set or separately let me know what u need, send me a PM will sell together for  right price plus shipping 
      price is next to item if you prefer to buy separately 
      •hmi2.5 with navi-225$ Sold
      •Bose Radio Module-75$ 
      •8in screen with digital controls-125$
      •Red Denali Cluster-275$ Sold
       
       
       





    • By Debbie Adams Thomas
      Android auto has stopped coming up in the console display on my 2016 Silverado.The app comes up on my phone when I connect to the USB port but will not display on the console, the phone does charge though. Google search says replace the cable for the phone, that didnt work. Took it to the Dealer and they have no idea either. Any help would be much appreciated!
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
  • Forum Statistics

    236.1k
    Total Topics
    1.4m
    Total Posts
  • Member Statistics

    268,880
    Total Members
    8,960
    Most Online
    Danny Peterson
    Newest Member
    Danny Peterson
    Joined



×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.