Jump to content
  • Sign up for FREE! Become a GM-Trucks.com Member Today!

    In 20 seconds you can become part of the worlds largest and oldest community discussing General Motors, Chevrolet and GMC branded pickups, crossovers, and SUVs. From buying research to owner support, join 1.5 MILLION GM Truck Enthusiasts every month who use GM-Trucks.com as a daily part of their ownership experience. 

2009 GMX Yukon XL SLT Starting Issues


Recommended Posts

New to the forum and thought I would inquire if anyone has some advice in regards to a starting problem I am having.  Thank you for reading this.  

For starters, the SUV is a 2009 GMC Yukon XL SLT 5.3L SFI Flex Fuel (120K miles and oil change light is on, changed oil but have not reset light indicator as I have been playing with starting issue).

For the last few weeks it has had a strange intermittent starting issue.  When you turn the key to the acc position the battery reads correctly and matches my meter with all electronics working.  However, when I would turn the key to the next position (ignition).  It would just click.  So I would turn it off and then retry with no luck starting.  When held in full ignition position it would click and click and then start.  as long as you held it in place for a good 5-10 seconds. 

I checked the battery again and ran tests on it.  Brand new battery and no issues. 

I checked battery cables and grounds with no red flags.  

I removed the starter relay and jumped 30/87 and confirmed the starter itself has no issue.  The starter kicks on and sounds good.

Yesterday, I went to start it with a fully charged battery and it would only click.  Doors would try and lock and unlock during the process but it would not start.  

I got out of the vehicle and locked the doors.  use the FOB to remote start and the vehicle started with no issues.  

I got into the SUV and tried the key, and it started right up.  Started it a number of times with the parking brake on, parking brake off with no luck in recreating the problems.  However, I feel that it's only getting worse with no real answers and no way to recreate the problems or how to solve.

Which is why I am here. :)  I have googled quite a bit and read a number of posts here, but no real solution.  So I am hoping someone can point me in the correct direction. I love troubleshooting but this is bit annoying.  Any help is greatly appreciated.  

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Similar Content

    • By SlowerTrafficKeepRIght
      What suggestions or advice is available for buying a GMC | Chevy truck? What should I watch out for -- the GOOD and BAD? 
       
      I want to come back to the GMC | Chevy family. For over 20 years, we owned a 98 GMC Suburban, putting over 230k miles on it myself, and I LOVED that truck. Other than typical wear and tear -- I never had any problems or issues with my Suburban.
       
      I am looking at 2016-2022 -- GMC | Chevy 1500 | 2500 series, all trims (4x4), except the base models. My budget is around $35k plus'ish; yes, I understand my budget limits what I can get. I am a USAF retired veteran living off a fixed income.
       
      Yes, we tow hitch pull RVs and various trailers, but not as often as before. What are the GOOD, BAD, and UGLY these days on the GMC | Chevy trucks? Is the additional price for either diesel and/or 2500 worth it?
       
      SHORT STORY: so, a few years ago, I bought a 2015 Ram 1500 4x4 EcoDiesel 6cyl w/turbo Lonestar -- well, I have been disappointed with Chrysler | Fiat (FCA). They lied about the EcoDiesel, and after forced recall ECM updates, they sucked all performance and mpg from the truck. Buying a newish GMC | Chevy, I do not want to fall into what happened with my 2015 Ram. When I had my suburban, I never had so many recalls, been lied to, and never had poor performance.
       
      Thanks for any suggestions that you will provide -- Gary (ExFalconFxr)
       
    • By rtr2000
      I recently purchased a 2013 Silverado 1500 LTZ 5.3 crew cab and am averaging 13.6mpg. I understand it's a truck, but I figured it wouldnt be that terrible. I use cruise control and coast as much as possible, but still have the poor mileage. It has 117,000 miles on it. I have 33x12R20LT Trac Grip M/T Thunderer tires and XD series wheels. I feel like I should be getting better gas mileage than this. Suggestions?
    • By Addichevy
      Got my full console from Ebay used in like new condition. I did alot of research to figure out how to wire it so all the functions would work. I.e. wireless phone charger and  usb/ cigarette liter ports for the rear passenger.
      I have a currently have a 22 2.7l Custom that doesn't have the required connection under the front passenger seat. After hours of looking at schematics and testing wires, I managed to hard wire my center console to the fuse box on the passenger side.
       
      Wire on the CC harness to Fuse box
      Both Red/white to F5 (Battery positive)
      Violet to F20 (Accessory on)
      Violet/yellow to F23 (Accessory on)
      BOTH Black to Ground below the Fuse box.
       
       
      The only section I wasn't able to get working yet is the USB in the middle of the console (the one with the map SD card). This one I believe needs to be connected to the radio that has the built in navigation. (once I get one I'll update this post.


    • By stevenv76
      I have a 2007 1500 crew cab classic that I've done more restoration and customization to than I really would like to admit especially with guys that truely understand these trucks.  I went way to far because I needed a truck to haul more than mine should have done and refused to get rid of it.
        All that being said, my frame is rusted to the point that repairs are no longer going to cut it.  I've replaced 1 cross member, boxed in the back half with 10 gauge steel, added braces but now the cross member above back tank strap is rusted off drivers side as well as the large one under rear of the cab and it's trying to fold on me.  I've replaced all bushings on control arms, tierod holes modified to accept hd tierods, new CV axles, front diff gas new outter bearings and seals, new ujoints in front and rear shafts with the rear being a steel shaft that is rebalanced.  freshly build transfer case with pump guard, transmission has an upgraded trailblazer 2400 Stall converter so about 2700 in the heavier truck, input shaft for a 4l65e, redline wide bands, Corvette servo, 9 plate clutches and hd bearings.  the rear diff is a Yukon duragrip, swapped from 3.42 to 3.73, 4 wheel disk with drilled and slotted, gutted the cats with a 3" stainless mbrp  installers choice cat back single exhaust, ho premium tune. I also installed a 5000lb load/lift airbag system with pump and tank behind the rear seat and guage/controller in the dash.  body is completely redone after being tore down to the driveline and cab bring only thing left on the frame so I was already half way there 3 years ago. 
        The big question is what year frames can I use frame wise.  what will be the cheapest option in everyone's opinion?  living in northern Michigan, finding a used one local is kinda dumb in my opinion because you're going to be blasting a ton of rust off at 5he least so why go through the work of swapping with another. one that is already half way gone.  will either be driving to get one or having shipped.  somewhere between me and Arkansas would be best as I have a friend that makes that trip several times a year.  of course money is tight especially with this hog costing me 51¢ a mile in just fuel the last couple weeks.  I'm seriously leaning towards wanting to do a swap with a frame that has the harness attached still.  I'm having electrical issues from hell to boot.  gas gauge hasn't worked since 2018 when I got it and I've tried everything shy of ecm(I did try bcm and tcm), I've got a bad wire somewhere in harness for bank one and also to the tps.  I play with those. wiring harnesses if it starts to run bad and it smooths right out but have no clue which wire is to be the culprit and pinpoint the break inside the sheathing.  the biggest ****** there is 07 classic is a complete Frankenstein from the factory.  the engine is flex fuel capable but no active fuel management which all the fuel components are the same as 08.  the oil filter is ordered by 08 to make sure I get the right one.  suspension parts I just say 06 on.  half the all cab wiring is ob's so I don't know how this all plays out harness wise.
        I parked it under a big tree Thursday that had a ton of very large dead libs during a severe windstorm and nothing but a nice live tree did fall right where I had it parked prior and no I can't make this ****** up.  I'm over insured and was hoping for a little help with my decision on this thing.  
        sorry for the rambling guys, just wanted all factors to be known when advise given 
    • By PiggyNOX
      Hello , new to the group thanks so sorry if I’m posting to wrong group or if question has been asked before. My issue is that I bought a ‘15 1500 WT 5.3L that had around 350k with lazy #7 cylinder. So I bought used motor with around 100k from a ‘15 gmc 1500. Swapped motors out and when I went to start up I don’t get any crank, No gauges work, service error lights all come on. I’ve checked to make sure grounds are clean and tight, checked fuses inside cab and in engine bay, battery tests good, getting codes U0100 and U0102 and I’ve also installed new:
      -Engine Harness (found some splits on harness that came with motor so bought new one)
      -Computer (also have the original and one that came with the motor and I’ve tried swapping all 3 to see if that worked)
      -Relay panel in engine compartment 
      Just seeing if anyone has any fix’s or tricks. Thanks
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
  • Forum Statistics

    239.4k
    Total Topics
    1.4m
    Total Posts
  • Member Statistics

    291,395
    Total Members
    8,960
    Most Online
    Black Goat Soap Co
    Newest Member
    Black Goat Soap Co
    Joined


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.