Jump to content
Sign in to follow this  
Guywhoworriesabouthistruck

Transmission Problems at high speeds

Recommended Posts

I’m new to the forum but have researched this issue without much luck. I own a 2014 Silverado 1500 5.3l v8 with around 124,000 miles on it (I drive around 30,000 a year). Just this last time I was driving from Kansas to Texas I noticed that the truck was reluctant to go to 6th gear going 80mph on the highway. To get it to go into 6th I had to slow down first then it was go into gear and I would accelerate back up to 80 in that gear. However every time it switches back to 5th it had this problem. Occasionally (twice)  on the drive it was switch between gears back and forth and create a jerk and then once it was in 4th I believe and the RPMs shot up without my speed increasing very much. What seems strange about this is that my transmission seems to work perfectly in town driving and even up to 65 mph but at 70 and up I got these issues. There was VERY strong head wind that day  and I was wondering if my transmission is slipping, something else is wrong, or the head wind was really affecting everything?? 

 

Also so I did just get new tires the day before switching from 275/70r18 duratracs to 275/65/r18 4ply trailrunners (55 pounds per tire to 40) not sure if that would change things or not 

 

thanks 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.