Jump to content
  • Sign up for FREE! Become a GM-Trucks.com Member Today!

    In 20 seconds you can become part of the worlds largest and oldest community discussing General Motors, Chevrolet and GMC branded pickups, crossovers, and SUVs. From buying research to owner support, join 1.5 MILLION GM Truck Enthusiasts every month who use GM-Trucks.com as a daily part of their ownership experience. 

Sign in to follow this  
belchfire

Steering Wheel Audio Controls Quit Working

Recommended Posts

New to me:  2018 Chevrolet 1500 Silverado LT, 4WD.

 

I drove to work yesterday as normal, using the audio steering wheel controls (HOW did I ever survive without them?!?!).

 

After work, my phone was dead, so I plugged it up in the (driver's side?) USB inside the console.  All during the drive home, the steering wheel audio controls were non-functional (volume and presets).  I figured I'd have to take them back to the dealership for work under warranty.  As I drove, I wondered if the phone had anything to do with it, so I disconnected the phone, but they still didn't work.  Once home, I turned the truck off and re-cranked it, then tried again; no joy.

 

This morning, the audio controls are working again.  WTH?

 

Is it an intermittent problem, or is it somehow tied to charging the phone?  I'll try again this afternoon, to see if I can re-create the problem, but I figured if it was a known issue, you guys would clue me in.

 

Anyone else experience anything like this?  Are the steering wheel controls known to be flaky?

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 hours ago, belchfire said:

New to me:  2018 Chevrolet 1500 Silverado LT, 4WD.

 

I drove to work yesterday as normal, using the audio steering wheel controls (HOW did I ever survive without them?!?!).

 

After work, my phone was dead, so I plugged it up in the (driver's side?) USB inside the console.  All during the drive home, the steering wheel audio controls were non-functional (volume and presets).  I figured I'd have to take them back to the dealership for work under warranty.  As I drove, I wondered if the phone had anything to do with it, so I disconnected the phone, but they still didn't work.  Once home, I turned the truck off and re-cranked it, then tried again; no joy.

 

This morning, the audio controls are working again.  WTH?

 

Is it an intermittent problem, or is it somehow tied to charging the phone?  I'll try again this afternoon, to see if I can re-create the problem, but I figured if it was a known issue, you guys would clue me in.

 

Anyone else experience anything like this?  Are the steering wheel controls known to be flaky?

You basically reset the system when you opened your and took your key out for the night.

 

Lots of electronics, next time (if there is one), stop your truck, turn off the engine, remove the key from the ignition, and then open the drivers door.

Reverse what you just did, and see if that makes everything work again.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jm, thanks for your insight. I turned the truck off last night, but can't say whether I removed the key or not and I'm pretty sure I didn't open the door. Guess I just didn't go far enough. Fortunately, it has worked all day today, so maybe it was just a software glitch. I did manage to find one thread here (only with an outside search engine) where others report similar instances, but they seem to be intermittent and infrequent. As long as it's not a hardware issue, I should be OK.

I'll come back and post if it does it again. Thank you again!

Belch

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, belchfire said:

Jm, thanks for your insight. I turned the truck off last night, but can't say whether I removed the key or not and I'm pretty sure I didn't open the door. Guess I just didn't go far enough. Fortunately, it has worked all day today, so maybe it was just a software glitch. I did manage to find one thread here (only with an outside search engine) where others report similar instances, but they seem to be intermittent and infrequent. As long as it's not a hardware issue, I should be OK.

I'll come back and post if it does it again. Thank you again!

Belch

 

You are very welcome.

 

I was referring to when you got home, and parked it for the night, key out and door open to exit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  



×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.