Jump to content
  • Sign up for FREE! Become a GM-Trucks.com Member Today!

    In 20 seconds you can become part of the worlds largest and oldest community discussing General Motors, Chevrolet and GMC branded pickups, crossovers, and SUVs. From buying research to owner support, join 1.5 MILLION GM Truck Enthusiasts every month who use GM-Trucks.com as a daily part of their ownership experience. 

Cold start squeak only lasts 20-30 seconds


Recommended Posts

Any thoughts what this might be on my 2020 Trailboss?  Got a distinct video of my 6.2l startup squeak.  It goes away after 20-30 seconds upon cold start.  Is this related to the PIP5587 Normal Engine Air Leak Whistle Noise From PCV or something else?https://linksharing.samsungcloud.com/3lGp14h1ddzN

Screenshot_20200827-140851_Drive.jpg

Edited by Kelly Payne
Typo
Link to post
Share on other sites

I've noticed the same squeal on my 2020 6.2. From what I could find out its just "the sound of the 6.2, get used to it".

Kinda embarrassing to have my brand new truck sound like an 89 Oldsmobile on startup though.... 

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, BassNBrew said:

I've noticed the same squeal on my 2020 6.2. From what I could find out its just "the sound of the 6.2, get used to it".

Kinda embarrassing to have my brand new truck sound like an 89 Oldsmobile on startup though.... 

Thanks, yes quite embarrassing for sure on a $60k truck when you're trying to show them (friends) upon startup lol.  Another member on the FB Trailboss group said his does the same and sure I'll try and get used to it, but does anyone actually know what the root cause is?

 

Appreciate it!

Edited by Kelly Payne
typo
Link to post
Share on other sites
42 minutes ago, Robbie Regala said:

Sounds like it may be a serpentine belt.  The one on my 5.3 has just been replaced under warranty, it's only got 10k on it.

Was kind of thinking that as well or a pulley, but it doesn't seem to be coming from that area.  Going to take it in next week and see what the stealer says and I'm sure it will be along the lines it just sounds like that, but want to make certain as it's kind of annoying!

Link to post
Share on other sites
10 hours ago, BassNBrew said:

I've noticed the same squeal on my 2020 6.2. From what I could find out its just "the sound of the 6.2, get used to it".

Kinda embarrassing to have my brand new truck sound like an 89 Oldsmobile on startup though.... 

What squeal?  I don't hear it.  And I've driven 89 Oldsmobiles.. They sounded just fine.  No squeals.

 

 

Link to post
Share on other sites
10 hours ago, Kelly Payne said:

Hmm turn your speakers up...goes away at end of the video.  Seems unusual to me...

I did have the speakers all the way up :(  Maybe I'm just tone deaf :(  I'll try again tomorrow.  

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Any resolution to this from anyone??? I have the same squeal on my 2020 TB 6.2. Like all say, it goes away after about 30 seconds. But it sounds like an old Monte Carlo for the fist 30 seconds. lol.

 

Now that I am seeing it's not just me, I feel slightly better but would still like a fix.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.