Jump to content
  • Sign up for FREE! Become a GM-Trucks.com Member Today!

    In 20 seconds you can become part of the worlds largest and oldest community discussing General Motors, Chevrolet and GMC branded pickups, crossovers, and SUVs. From buying research to owner support, join 1.5 MILLION GM Truck Enthusiasts every month who use GM-Trucks.com as a daily part of their ownership experience. 

Recommended Posts

I have a 1999 s10 blazer with a 4.3 motor i'm putting in a 2002 4.3 motor and the crank sensor whole is different what can i do? Are there any other differences i know about as well?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Content

    • By Chester collins
      Hey guys and gals, I'm new to the forum. I have a 1997 chevy 1500 with 4.3 vortec 5 speed. 2WD... I have pulled the bad 5 speed out. I'm going to replace it with an automatic....I have access to a th350, a 700r4, and a 96 model 4L60e. THIS IS A SCRAP-HAULING TRUCK THAT ONLY IS USED LOCALLY...THATS IMPORTANT, because a lot of people are going to have opinions on the Why?s of this swap. All im looking for is a simple way to use one of these trannys in the truck. 
      Let me preface this by saying that I AM NOT going the route of replacing pcms,  tcms, or anything of the like, if I dont have to....so my first question is....
          1. Is there a way, using stock 5 speed wiring harness, to run wires to the 4L60e and make it work. Which means shifts correct AND, allows the engine to run with potentially improper VSS inputs and all that. I can wire, and I can read diagrams. I dont care at all if the computer causes engine lights, even if the dash is lit up like a xmas tree...its a rusted scrap hauler. I ALSO DONT CARE ABOUT DRIVESHAFT LENGTHS, CROSSMEMBERS, or all the other things that could be a problem..I've got a shop, I'll fix those. 
          2. If I use the 700r4, I know that it will bolt up and there wont be a problem with flex plate, torque converters, because my cousin has one in his 97, same truck exactly. He told me he had a hell of a time getting a tv cable bracket to work with his stock v6 vortec manifold though..no proper mounting holes for the bracket. But I know it can be done. Yes, all the harness and plugs are different on the 700r4, so same question as above...can it be wired using the stock 5 speed harness, and if not, I know how to simply put in a 4th gear swith to lock the convertor, that's no problem.  Again though...is the engine going to run properly without any trans vss(or other) signals not received. As long as it runs properly I dont care about codes and engine lights(scrap hauler again). 
      And ...3.  I'm very tempted to put this old th350 in it....I'm pretty sure it will bolt up, fairly certain all I need is a vacuum run from manifold pressure...and I'll be good to go. Again, I have 50 driveshaft and about as many crossmembers so those things dont come into the equation. Same concern as before, above...WITH ABSOLUTELY NO 5 SPEED HARNESS TRANSMISSION WIRES HOOKED UP, WILL THE ENGINE STILL RUN??. I dont mind jumper wires or doing what it takes to keep the transmission plugs sending a happy signal to the computer...I just want everyone's opinion on the SIMPLEST way to get this truck to move, and allow the engine to start and run like normal. 
         Having said all that, and since I used all the caps, and reiterated several times that it's just a scrap hauler rust bucket..I'll tell you why I've been soooooo diligent to get all the facts straight..its because I'm 52, I have read about a thousand forum sites and entries over the years and gotten a lot of great info from them, and I think they are great! But what I dont think is great, or very helpful to the person posting a question, is that a lot of guys want to ask questions like, "why would you want to do that? If it were me I'd go get me a new transmission or a rebuilt one, and put it right in with a so and so clutch, and a thousand dollar tcm...." you get the picture, right? I hope I'm not coming off as a smart-#[email protected] or anything, I just dont think those opinions ever help the person asking the question. You may have a lot more resources (monetary and availibilty) than most of us schlubs out there...and sometimes we just want to know the technical possibility of if the question we are asking is feasible...not whether you agree with it...the reason I say this is because I've seen most forum threads go off topic from 2 or 3 regulars joisting about who knows the most, and then the poor guy posting the question never gets a good answer. Face it, you've seen that happen too, right? So, have written a book report, whew!...I now leave it to you guys to help me if you can. I'm a really nice guy...I just wanted to be accurate about my problem, and hopefully derail the one-,upmanship before it begins. Thanks my new friends!!
    • By Chester collins
      Hey guys and gals, I'm new to the forum. I have a 1997 chevy 1500 with 4.3 vortec 5 speed. 2WD... I have pulled the bad 5 speed out. I'm going to replace it with an automatic....I have access to a th350, a 700r4, and a 96 model 4L60e. THIS IS A SCRAP-HAULING TRUCK THAT ONLY IS USED LOCALLY...THATS IMPORTANT, because a lot of people are going to have opinions on the Why?s of this swap. All im looking for is a simple way to use one of these trannys in the truck. 
      Let me preface this by saying that I AM NOT going the route of replacing pcms,  tcms, or anything of the like, if I dont have to....so my first question is....
          1. Is there a way, using stock 5 speed wiring harness, to run wires to the 4L60e and make it work. Which means shifts correct AND, allows the engine to run with potentially improper VSS inputs and all that. I can wire, and I can read diagrams. I dont care at all if the computer causes engine lights, even if the dash is lit up like a xmas tree...its a rusted scrap hauler. I ALSO DONT CARE ABOUT DRIVESHAFT LENGTHS, CROSSMEMBERS, or all the other things that could be a problem..I've got a shop, I'll fix those. 
          2. If I use the 700r4, I know that it will bolt up and there wont be a problem with flex plate, torque converters, because my cousin has one in his 97, same truck exactly. He told me he had a hell of a time getting a tv cable bracket to work with his stock v6 vortec manifold though..no proper mounting holes for the bracket. But I know it can be done. Yes, all the harness and plugs are different on the 700r4, so same question as above...can it be wired using the stock 5 speed harness, and if not, I know how to simply put in a 4th gear swith to lock the convertor, that's no problem.  Again though...is the engine going to run properly without any trans vss(or other) signals not received. As long as it runs properly I dont care about codes and engine lights(scrap hauler again). 
      And ...3.  I'm very tempted to put this old th350 in it....I'm pretty sure it will bolt up, fairly certain all I need is a vacuum run from manifold pressure...and I'll be good to go. Again, I have 50 driveshaft and about as many crossmembers so those things dont come into the equation. Same concern as before, above...WITH ABSOLUTELY NO 5 SPEED HARNESS TRANSMISSION WIRES HOOKED UP, WILL THE ENGINE STILL RUN??. I dont mind jumper wires or doing what it takes to keep the transmission plugs sending a happy signal to the computer...I just want everyone's opinion on the SIMPLEST way to get this truck to move, and allow the engine to start and run like normal. 
         Having said all that, and since I used all the caps, and reiterated several times that it's just a scrap hauler rust bucket..I'll tell you why I've been soooooo diligent to get all the facts straight..its because I'm 52, I have read about a thousand forum sites and entries over the years and gotten a lot of great info from them, and I think they are great! But what I dont think is great, or very helpful to the person posting a question, is that a lot of guys want to ask questions like, "why would you want to do that? If it were me I'd go get me a new transmission or a rebuilt one, and put it right in with a so and so clutch, and a thousand dollar tcm...." you get the picture, right? I hope I'm not coming off as a smart-#[email protected] or anything, I just dont think those opinions ever help the person asking the question. You may have a lot more resources (monetary and availibilty) than most of us schlubs out there...and sometimes we just want to know the technical possibility of if the question we are asking is feasible...not whether you agree with it...the reason I say this is because I've seen most forum threads go off topic from 2 or 3 regulars joisting about who knows the most, and then the poor guy posting the question never gets a good answer. Face it, you've seen that happen too, right? So, have written a book report, whew!...I now leave it to you guys to help me if you can. I'm a really nice guy...I just wanted to be accurate about my problem, and hopefully derail the one-,upmanship before it begins. Thanks my new friends!!
    • By Whiz
      My 2019 SIlverado 4x4 has 3,100 miles.
      It was parked in the driveway last week and when I attempted to enter it into the garage, and in Drive, it sat there for a second or two, and then lurched into the garage.  I instanteously hit the brakes and got it stopped.  When I pressed the gas, the truck just stood still, then took off into the garage.
       
      Now, today, as I backed out of the driveway for a quick errand, the emergency brake would not release, then it released, but as I selected Drive, it refused to move.  I played around with it several times, pressing the brake pedal as instructed, and finally got it to go.  However, I had now brake assist.  It required a ton of pressure to get it to stop.
       
      The dash light up like the 4th of July.  BRAKE showed up in red, engine in yellow, Traction Control in yellow, Tire Pressure (quickly vanished), ABS, and Service ESC.
       
      Am heading to the dealer (48 miles) in the morning.  I was going to connect my DTC and see what was showing, but will refrain, so dealer can see for themselves.
       
      I've noticed a couple of intermittent quirks since I've owned it (July 2019), but things seemed to resolve themselves.  I did receive  December recall and they will get that looked at in the morning.
       
      Am attaching a photo of the dash as i sits now.  The -14.6V DC light is from a piece of equipment I have installed.
       
      Anyone else out there having issues?
       
      Also, photo shows less the 30psi oil pressure at idle, a bit low I am thinking

    • By Ian Des
      I'm trying to swap 4.3 2003 into 1998 4l60e its done on ls swaps all the time I think I need bellhousing flex plate torque converter adapter anyone chime in no negative Nancy's please
    • By Ian Des
      Im swapping a 4.3 out of a silverado 2003 into a 1996 silverado trans is 4l60 e. Out of a 1998 jimmy they changed transmission to ls style for. 2003 4.3. Do they sell adapters for this. Or a special torque converter. Can I just use the ls to 4l60e adapter with new bell housing if I swap trans to 2003 it moves everything back 3/4 of an inch do I have to modify drive shaft trans mount
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Forum Statistics

    217,426
    Total Topics
    2,331,470
    Total Posts
  • Member Statistics

    199,957
    Total Members
    8,960
    Most Online
    pnool94
    Newest Member
    pnool94
    Joined
  • Who's Online   176 Members, 2 Anonymous, 3,335 Guests (See full list)



×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.